Choď na obsah Choď na menu
 


Cesta storočiami

Cesta storočiami

 

 

PROJEKT „CESTA STOROČIAMI“

 

Dejiny umenia sú pre výtvarnú výchovu nevyčerpateľnou studnicou inšpirácií no ich správne a pre žiakov pútavé zakomponovanie do vyučovacieho procesu nieje vždy najľahšia úloha.

Samoúčelné vyťahovanie jednotlivých častí z ich konceptu by asi narobilo viac škody ako úžitku a ani ich systematické teoretické preberanie by nebolo ľahkým orieškom.

So žiakmi ZÁKLADNEJ UMELECKEJ ŠKOLY vo Valaskej a žiakmi ZŠsMŠ-Predajná sme sa rozhodli urobiť si exkurziu do staroveku a spoznať tak kultúru krajín ako starý Egypt , Perzia , Grécko či dávne Japonsko a Čína , a samozrejme obdobie Keltov ktorí boli v čase svojho rozkvetu šíriteľmi svojskej a prenádhernej estetiky priamo na našom území.

Je jasné, že každá z týchto kultúr by mohla byť samostatnou témou na celý školský rok no pre ich vzájomné porovnávanie som sa rozhodol že sa stanú súčasťou jedného uceleného projektu.

Naši žiaci si na hodinách cez štúdie diel z dávnych čias, hrou na reštaurátorov a mnoho ďalších aktivít postupne urobili predstavu o kultúrach ktoré sme sa rozhodli spoznáveť a keďže by bola veľká škoda nevyužiť to, čo sme sa spoločne dozvedeli, projekt mal pokračovanie formou prípravy rozsiahlej inštalácie .

Predstavili sme si , aké by to asi bolo , žiť v tej dobe a byť súčasťou niektorej zo spomenutých kultúr , a zahrali sme sa na návrhárov odevu a šperku danej krajiny. Odev a tak isto šperk boli z oblasti umenia odjakživa asi tou najbytostnejšou súčasťou ľudského života a práve cez ich návrhy a samotnú tvorbu sme ešte viac prenikli do hĺbky duše človeka z dávnych čias.

Vznikli tak úžasné kostýmy a šperky ktoré mali okrem iného charakter spoločnej práce naprieč ročníkmi čím vznikli mnohé nové priateľstvá.

Výsledkom spoznávania Keltskej kultúry boli okrem kostýmov a šperkov aj maľby portrétov a koní inšpirované typicky keltskou štylizáciou na ich minciach. Tie nám poslúžili ako predlohy na ďalšiu časť projektu vrámci ktorej sme si spríjemnili naše pracovné prostredie v ZUŠ-Valaská a vytvorili tak akúsi keltskú sieň plnú úžasných tvarov a farieb .

Keďže výtvarná nieje len o kresbe či maľbe, bol vyvrcholením celého projektu malý kurz štúdijnej portrétnej fotografie , kde si starší žiaci vyskúšali aké náročné je pracovať so živým modelom , vytvoriť a zachytit popisný a zároveň zaujimavý záber.

Vzniklo tak množstvo úžasných záberov vďaka ktorým sa mohli aj návšteníci výstavy , ktorá trvala celý jún 2009 v priestoroch domu kultúry vo Valaskej , na chvíľu ocitnúť v dávnych časoch...

Vrámci projektu vzniklo aj video , ktoré nájdete na: 

http://stagevu.com/video/gehqxlmwevql

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.