Choď na obsah Choď na menu
 


2024 Naša cesta životom M. R. Štefánika

O našej ceste životom M. R. Štefánika

 

Predstavujeme Vám projekt Výtvarného odboru ZUŠ-Valaská, v ktorom sa venujeme životu a dielu M. R. Štefánika pri príležitosti blížiacich sa výročí 144 rokov od narodenia a 105 rokov od tragickej nehody v roku 1919. Projekt vznikol v spolupráci so Spoločnosťou M. R. Štefánika a jeho primárnym cieľom je cez výtvarnú tvorbu a tematické hodiny priblížiť samotným žiakom (tvorcom diel) osobu M. R. Štefánika ako osobnosť mnohých zameraní. Nie iba ako meno z dejepisu, ale ako reálnu osobnosť, ktorá im svojim životom môže byť veľkým vzorom na ich vlastnej životnej ceste. Súčasne je cieľom ponúknuť tento pohľad prostredníctvom výstavy širokej verejnosti.

Samotná výstava a jej obsah má za cieľ vymaniť osobnosť M. R. Štefánika z kategórie strohých dejepisných informácií a čiernobielych fotografií a formou farebných figurálnych kompozícií pútavou formou "vniesť farbu a živosť" do rozprávania o jeho živote a diele. Cieľom projektu nie je priniesť veľké množstvo verejne dostupných encyklopedických informácií ale ponúknuť návštevníkom výstavy výtvarný pohľad na osobnosť, život a dielo. 

Andrea Nepšinská, naša bývalá žiačka a skvelá výtvarníčka sa predstavila výnimočným projektom v ktorom sa rovnako ako naši žiaci venovala životu a dielu M. R. Štefánika. Výsledkom jej snahy je ale rozsiahla kniha omaľovánok mapujúcich život nášho velikána. Vznikla tým veľmi zaujímavá publikácia schopná priblížiť nášho veľkého Štefánika aj tým najmenším ako človeka, ktorý mal túžby a sny... a išiel za nimi. Jej knihu omaľovánok si môžete zakúpiť v obecnej knižnici.